Zajęcia
kulinarne dla dzieci
12 listopada w
naszej szkole zorganizowane zostało wspólne gotowanie uczniów klasy I i III SP
oraz dzieci przedszkolnych pod opieką swoich wychowawczyń: Krystyna
Badory, Marii Wołczyk i Iwony Maj. Uwielbiamy dary natury oraz niebanalne zastosowanie produktów. Stawiamy
na smak i wyjątkowość.
Jesień w tym
roku była piękna, więc w ogródkach dynie obrodziły. Postanowiłyśmy wykorzystać
je do przygotowania smacznej zupy.
Oto przepis:
- oczywiście wielka dynia,
- wywar warzywny,
- jogurt naturalny lub śmietanka,
- czosnek, oliwa
-imbir lub gałka muszkatołowa dosmaku.
Wykonanie:
Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojona w kostkę dynię. Zalać wywarem warzywnym. Gotować pod
przykryciem ok. 40 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku
solą, gałką muszkatołową lub imbirem. Wlać śmietankę lub jogurt. Można posypać
posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Zupa ma piękny
pomarańczowo-złoty kolor i przekona każdego małego niejadka do skosztowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz